Je zit er al langer aan te denken – een vijver aanleggen in je tuin. Toch twijfel je nog een beetje… Is het niet te veel onderhoud? Raak je er niet snel op uitgekeken? Is mijn tuin nieuw te klein voor een vijver? Niets is minder waar! Een vijver is een prachtige eyecatcher voor jouw tuin. Wij hebben de belangrijkste redenen op een rijtje gezet waarom je voor een vijver zou moeten kiezen.

Vijvers in allerlei soorten

Je hebt vijvers in grofweg twee verschillende soorten: een harde, vaste vorm of folie. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos, want als de beschikbare standaardvormen je niet bevallen kun je zelf jouw ideale vorm scheppen met folie. Uiteraard is het wel zo dat een folievijver wat meer planning en aanlegtijd kost, en dat je daarbij meer kans hebt op lekkage. Een veiligheidsvlies kan dan helpen.  

Vijvers in alle maten

Dat brengt ons bij het tweede voordeel van vijvers: je kunt ze zo groot of zo klein maken als je zelf wilt, en daarom kun je er in iedere tuin wel een plekje voor maken. Hoe jouw tuin er ook bij ligt, er is altijd plek voor een vijver. Naast de beschikbare standaardvormen van polyethyleen of polyester kun je dus altijd voor folie kiezen als je iets kleiners of juist (veel) groters wilt.  

Natuurlijke tuinvijver – goed voor de omgeving

Er is ook nog een derde optie die steeds populairder wordt: de natuurlijke tuinvijver. Die heeft weinig onderhoud nodig, belast het milieu minimaal, en is ook nog gunstig voor de portemonnee. Ook is het een goede manier om insecten en kleine diertjes zoals kikkers en padden aan te trekken. Waterplanten zorgen voor een natuurlijk evenwicht – zo blijft het water helder en vrij van algen. Doordat de natuur haar werk kan doen scheelt dat jou het nodige onderhoud.  

Aankleding met planten

Wat voor vijver je kiest heeft ook gevolgen voor de planten die daar het beste in (en bij) passen. Dat hangt met name af van de diepte van je vijver. Ook de planten die je rondom je vijver zet moet je goed kiezen. Vaak is het slim om hier planten neer te zetten die van een redelijk vochtige omgeving houden. Wij adviseren je graag bij het maken van deze keuzes. 

Mooie vissen (en andere diertjes)

Wanneer je vissen in je tuin wilt moet je goed kijken wát voor vissen je wilt, want niet elke vis kan in elke vijver zwemmen. Dat heeft vaak met diepte te maken. Wil je ook dat jouw vijver andere dieren aantrekt, zoals kikkers en salamanders? Zorg dan voor hoogteverschillen in je vijver. Voor vissen geldt dat een goede vijverpomp (liefst met extra beluchting) noodzakelijk is voor de gezondheid van de diertjes.  ]

Lekker tot rust komen

Een vijver is een mooi gezicht, maar ook het geluid dat een kabbelende vijver maakt, is genieten. Je kunt er zo even tot rust komen. Maak een mooi zitplekje naast je vijver en je kunt hier altijd even een momentje voor jezelf nemen, bijvoorbeeld na een drukke werkdag of gewoon in het weekend als je daar zin in hebt.  

Kun je jezelf er al zien zitten? Wanneer je graag een keertje informatie ontvangt van een professional, dan helpen wij je graag.