Is jouw tuin ook wel toe aan een opfrisbeurt? Zou je wel eens iets anders willen maar weet je niet hoe? Misschien is het tijd om het roer eens helemaal om te gooien. In dit blog kun je inspiratie opdoen aan de hand van de trends van 2021. Zit jouw droomtuin hier ook tussen?

Een tuin voor alle seizoenen

Hoe heerlijk is het om het hele jaar door van je tuin te genieten? Perfect als je liefhebber bent van ruimte, rust, of bijvoorbeeld een enthousiaste barbecuer bent. Met een goede overkapping ben je al goed op weg. Vergeet ook zeker niet de bijpassende winterbloeiende planten (zoals skimmia of buxus) of winterbloeiers (denk aan mahonia of toverhazelaar) zodat jouw winterbarbecue kleurrijk kan plaatsvinden!

Een tuin om tot rust te komen

Veel mensen hebben het afgelopen jaar veel gewerkt vanuit thuis. Wanneer je de hele week dezelfde muren om je heen hebt, dan heb je behoefte aan een plekje om even te ontstressen. Je tuin is daar ideaal voor! Wist je dat het groen in je tuin rustgevend werkt? Ook met kleurrijke bloemen en planten kun je zorgen voor een sprekend geheel.

Een onderhoudsvriendelijke tuin…

… want een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. We zien steeds vaker dat mensen graag een tuin hebben, maar niet zo staan te springen op het onderhouden ervan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bodembedekkers (zoals grind of houtsnippers), die voorkomen dat er onkruid gaat groeien. Met groenblijvende planten heb je geen last van vallend blad in het najaar, en als je kiest voor de juiste heesters hoef je maar één of twee keer per jaar te snoeien.

Een klimaatbestendige tuin

In het weerbeeld zien we steeds vaker extremen: lange, droge periodes die worden afgewisseld met winterse kou en plensbuien. Daar kun je je tuin op voorbereiden! Bijvoorbeeld door voor een goede waterafvoer te zorgen, door te kiezen voor planten die voldoende schaduw geven, maar ook met planten die tegen een stootje kunnen. Droogtebestendige, waterbestendige en diepwortelende planten kunnen allemaal uitkomst bieden. Maar kijk wel goed uit welke je waar plant!

Een tuin met contrasten

Met materiaal- en kleurgebruik kun je enorm spelen. Daarmee creëer je contrast – tegenstellingen – en dat ziet er gewoon heel leuk uit. Je kunt heel veel doen door bestrating en beplanting te variëren, maar daarin kun je ook kleur en materiaal op allerlei manieren gebruiken.

Je ziet het maar – er is een tuin voor iedereen! Laat je creativiteit de vrije loop, of vraag een expert om mee te kijken als je er zelf niet uitkomt!