Van een afstandje zijn gras en kunstgras steeds minder goed van elkaar te onderscheiden. Waarom zou je voor het een of het ander kiezen? In dit blog zetten wij de voordelen en nadelen van allebei naast elkaar. Zo kun jij de juiste keuze maken voor jouw tuin!

De eigenschappen van grastapijt

Echt gras heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Ook is de geur van echt gras (zeker als het net gemaaid is) onverbeterlijk – heerlijk als je ’s zomers buiten zit. Gras is in de zomer ook lekker koel. De aanleg van echt gras is op de korte termijn goedkoper dan kunstgras, maar daar staat tegenover dat echt gras veel onderhoud vereist. Als je groene vingers hebt neem je dat waarschijnlijk graag voor lief.

Wanneer het na de winter weer wat warmer wordt moet je wekelijks maaien, en je moet ervoor zorgen dat je grasmat genoeg water krijgt. Wanneer het slecht weer is kunnen er plassen en modder ontstaan. Als je tuin veelal in de schaduw ligt bestaat er de kans dat er mos en onkruid gaat groeien.

De eigenschappen van kunstgras

Kunstgras is erg onderhoudsarm. Maaien kun je mooi overslaan. Ook blijft kunstgras lang groen en schoon – het hele jaar door – en je hebt geen last van mos of onkruid. Kunstgras is ook ideaal voor mensen die hooikoorts hebben (graspollenallergie); het is namelijk hypoallergeen! Wat de weersomstandigheden ook zijn, je kunt kunstgras direct betreden zonder dat je vies wordt. Ideaal voor kinderen die graag buitenspelen!

Voor veel mensen is de aanschafprijs van kunstgras een nadeel. Ook vinden ze dat kunstgras er ‘nep’ uitziet. Gelukkig verdient kunstgras zichzelf terug doordat het onderhoudsarm is, en wordt kunstgras steeds lastiger van echt gras te onderscheiden. Sommige soorten vertonen na verloop van tijd wel gebruikssporen. En je zou het misschien niet denken, maar in de zomer moet je kunstgras soms ook sproeien – om te voorkomen dat het statisch wordt.

Wat is de beste keuze voor jou?

Weet jij al of jij natuurlijk grastapijt of een kunstgrasmat in je tuin wilt? Welke punten wegen voor jou het zwaarst: onderhoud, prijs, uiterlijk, of toch iets anders? We begrijpen het als je er niet direct zelf uitkomt. Daarom staan wij voor je klaar. Neem bij vragen contact met ons op en we denken graag met je mee!