De herfst is in gegaan. De dagen zijn korter, de nachten langer en het wordt kouder.

Het kan weer gaan vriezen en als de grond bevroren is kunnen we daar helaas niets mee doen.

Knip afgestorven eenjarige planten boven de grond af en leg de afgeknipte stengel tussen andere planten op open stukken. Het geeft extra bescherming en er zitten vaak zaden en insecten in waar vogels naar op zoek zijn.

Voor de natuur is het fijn wanneer het afgevallen blad blijft liggen, maar we kunnen ons voorstellen dat dit voor u niet wenselijk is omdat het geen mooi beeld geeft van uw tuin. Ook in de herfst kan de tuin er heel mooi uit zien. Er zijn heel veel herfstbloeiers welke mooie kleuren geven. Zoals Krokussen of violen. Uiteraard zijn er nog zoveel meer. Er zijn ook veel groenblijvende planten, zoals de klimop en de buxus.

Wanneer je een mooi en opgeruimde tuin wil hebben, is het goed om het gras te bemesten nadat het gevallen blad is opgeruimd. Bij de sierplanten kun je extra potgrond of compost leggen.

Helaas komt nu ook veel mosvorming voor. Op zich is dat geen ramp. Ga daar niet extra bemesten om het mos eronder te krijgen. In het voorjaar verdwijnt dat vanzelf weer bij een goede bemesting en behandeling van het gras.

Mocht u vragen hebben over het winterklaar maken van uw tuin. Stuur een mail naar Info@JeroenAntonis.nl of bel naar +31630331190