De herfst komt er weer aan! Het onstuimige weer betekent dat je je moet aanpassen. Ook jouw tuin krijgt met het veranderlijke weer te maken en moet zich daar ook op voorbereiden. Gelukkig kun jij je tuin daar een handje bij helpen! In ons blog lees je hoe.

Bloemen en planten (ver)planten

Wist je dat de herfst de beste tijd is om bestaande en nieuwe planten te (ver)planten? Doordat de grond nog warm is van de zomer en deze tegelijk vochtig is van neerslag krijgen nieuwe wortels alles wat ze nodig hebben voordat de winter komt. Daarnaast is de herfst de periode dat bomen en planten tot ‘rust’ komen. Ook bloemen planten gaat het beste in de herfst – in ieder geval voor de eerste nachtvorst. Zo kun je straks in het voorjaar genieten van mooie nieuwe bloemen!

Weg met onkruid

Het is niemands hobby, maar het is wel nodig: onkruid verwijderen. Dat het bijna winter is, en dat onkruid dan niet groeit, wil niet zeggen dat je het nu kunt negeren. Integendeel! Door regelmatig onkruid te verwijderen wordt het niet zo’n grote klus als dat je het telkens uitstelt. Opgeruimd staat netjes! Zeker met de winter in het vooruitzicht.

Zorg voor je gazon

Ook je gras zal in de herfst minder hard groeien, wat betekent dat je het minder vaak hoeft te maaien – tot en met oktober, ongeveer. Zorg er wel voor dat je het niet te kort maait en dat het gemaaide gras altijd opruimt; doe je dat niet, dan kan het gras gaan rotten. Heeft je gazon het in de zomer zwaar gehad? Dan is de herfst het moment om kale plekken in te zaaien, enkele dagen nadat je het gazon bemest hebt. Maak de bodem een beetje los (verticuteren heet dat) en zaai het vervolgens in.

Ruim bladeren op

Vallende bladeren zijn waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij de herfst. Ook als je zelf geen bomen hebt in je tuin zul je er alsnog wel mee te maken krijgen – daar zorgt de wind wel voor. Gevallen bladeren kun je het beste meteen opruimen, zeker als ze op je gras liggen. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan omdat er geen licht meer bij kan. In je vijver kunnen bladeren gaan rotten op de bodem als je ze niet op tijd opruimt. Daarnaast zijn bladeren ook gevaarlijk: als ze nat worden (en dat gaat makkelijk in de herfst) kan het spekglad worden!

Wij helpen graag

Je ziet dat je je tuin makkelijk een handje kunt helpen nu de herfst in aantocht is. Wil je toch nog meer advies, of heb je hulp nodig met het verplanten van grote planten, bomen of struiken? Neem dan even contact met ons op en we helpen je daar graag een handje bij!