Beetje bij beetje zeggen we gedag tegen de wintermaanden. Wanneer de eerste planten weer boven de grond uitschieten is het tijd om je tuin voorjaarsklaar te maken. Maar hoe pak je jouw tuin het beste aan? En waar moet je op letten tijdens het voorjaarsklaar maken van jouw tuin? Wij zetten het voor jou op een rijtje!

Waar begin je?

Je tuin voorjaarsklaar maken. Dat klinkt leuk, maar waar begin je? Het is belangrijk om te starten met het opruimen van je tuin. Ruim de dorre bladeren op, trek het onkruid uit de grond en zorg ervoor dat je tuin klaar is om weer te kunnen bloeien. Vergeet ook niet te snoeien, dit geeft planten en struiken meer ruimte om te groeien. Let hierbij wel op ijsheiligen!

Vergeet het onkruid niet!

Wist je dat het niet slim is om onkruid te bestrijden met azijn? Azijn is namelijk schadelijk voor het bodemleven in de grond. Door azijn op onkruid te spuiten verdwijnt dit in het grondwater, maar zo ook in het drinkwater van de planten. Gebruik liever organische bestrijdingsmiddelen die op vetzuren gebaseerd zijn en direct afbreekbaar zijn.

Planten en bemesten

Wanneer in het voorjaar jouw tuin weer ontwaakt uit een winterslaap, kun je vaste planten bemesten. Vooral in de maanden maart, april en mei groeien planten hard. Het is dan ook slim om je tuin in die maanden te bemesten. In de wintermaanden heeft de bodem van je tuin weinig voeding gehad. Door deze te bemesten krijgt de bodem extra voedingsstoffen binnen die jouw tuin nodig heeft om weer prachtig in bloei te komen.

Voorjaarsbloeiers

Magnolia, voorjaarszonnebloemen, Longkruid, Chinees klokje en meer. De voorjaarsbloeiers, wie kent ze niet? Deze planten hebben de naam ‘voorjaarsbloeiers’ te danken aan hun vroegtijdige bloei in het voorjaar. Vooral voor de hommels en vlinders zijn dit belangrijke bloemen. Na hun winterslaap halen zij hier nectar uit. Wij zetten de meest voorkomende voorjaarsbloeiers voor je op een rijtje:

  • Januari: Sneeuwklokjes + Hazelaar
  • Februari: Lenteklokje + Boerenkrokus
  • Maart: Maarts viooltje + Vingerhelmbloem
  • April: Wilde hyacint + Pinksterbloem

Water geven in het voorjaar

Als de zon gaat schijnen is het belangrijk dat de planten in je tuin genoeg water krijgen. Je kunt je tuin dan ook het beste ’s ochtends en ’s avonds water geven. Liever niet midden op de dag. Als de zon schijnt kunnen de planten door het water verbranden. Wanneer het nog regelmatig blijft regenen is het niet nodig om de planten nóg meer water bij te geven.

Hopelijk kun jij met deze tips lekker aan de slag in de tuin en kun je in de lente weer volop genieten van alle kleurrijke planten! Mocht je toch nog vragen en/of hulp nodig hebben? Stuur ons gerust een berichtje!