De lente is weer in volle gang, dat betekent dat de zomer ook niet ver weg meer is. Jouw tuin ontwaakt langzaam uit zijn winterslaap – maar dat doet onkruid ook. Met onze tuintips maak jij jouw tuin klaar voor de zomer en kun je binnenkort weer heerlijk genieten in jouw eigen tuin. Als het weer meewerkt, tenminste.

Tuintegels schoonmaken

De tegels in je tuin zullen in het najaar en de winter een groene aanslag hebben gekregen. Dit is volkomen normaal! Met een hogedrukreiniger kun je hier snel mee afrekenen, maar je kunt ook groene zeep of schoonmaakazijn gebruiken. Mos en algen kun je verwijderen door er eerst kokend water over te gieten en vervolgens de resten weg te krabben.

Onkruid verwijderen

Hardnekkig onkruid is dan weer een ander verhaal. Zeker wortelonkruid zit diep in de grond geworteld en komt terug als je het niet grondig verwijdert. Vaak komt het sowieso terug, hoe goed je je best ook doet. Ons advies is om het regelmatig weg te halen en af en toe in te spuiten met schoonmaakazijn. Ook kan wat potgrond geen kwaad om te zorgen dat de overige planten goed kunnen groeien.

Let erop welke planten je waar neer zet

Niet elke plant kan overal staan. Sommige planten hebben een plek nodig in de schaduw, anderen vragen weer om een vochtige bodem. Misschien wil je wel een droogtebestendige plant ergens hebben. Vraag het eerst goed na voordat je iets plant, of houd in de gaten nadat je het geplant hebt of het nodig is dat je bepaalde planten verplaatst. Het kan ook zo zijn dat je bepaalde planten tegen het najaar verplaatst hebt; die kunnen nu ook weer terug.

Je gazon verzorgen

Heb je een gazon? Dan zul je al gemerkt hebben dat hier beweging in is gekomen. Gras groeit namelijk al als het buiten een graad of 6 is. Waarschijnlijk heb je al een paar keer moeten maaien! Om je gazon verder gezond te houden is het goed om het ook te bemesten – liefst vlak voordat het regent, want dan kan de mest het snelste intrekken. Wellicht is het nodig om bij te zaaien op plekken waar het gras wat dunner is.

Snoei je planten

Planten en heesters blijven mooi als je ze goed onderhoudt. Maak voordat je begint te snoeien en plan wat je wilt doen. Gebruik daarbij scherp snoeigereedschap en snoei nóóit tijdens vorst.

Bewateren

Geef je planten (en gazon) alleen water als dat echt nodig is, maar áls je het doet, geef dan liever veel in eens in plaats van iedere keer een beetje. Zo kan het water ook dieper tot in de bodem doordringen. Het beste moment om te bewateren is in de ochtend of vroeg in de avond.

De laatste stap: genieten!

Wanneer je onze tips hebt doorlopen zal jouw tuin er al een stuk beter uitzien dan daarvoor. Haal je tuinstoelen maar weer tevoorschijn, je kunt nu lekker achterover leunen en genieten van jouw zomerklare tuin!