Je bent een nieuwe tuin aan het aanleggen of je bestaande tuin aan het renoveren. Op een gegeven moment kom je uit bij de vraag: wat doe ik met de schutting? Veel mensen kijken niet verder dan hout, maar er zijn nog veel meer opties. In deze blog nemen wij de belangrijkste opties met je door!

Houten schutting

Een houten schutting is natuurlijk een klassieker, en met recht. Doordat het een natuurproduct is zorgt het voor een authentieke en unieke uitstraling. Met behulp van moderne middelen zijn houten schuttingen ook beter bestand tegen weersomstandigheden, schimmel en mos dan de houten schuttingen van vroeger.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten hout zoals vuren, grenen, douglas en zelfs bamboe. We zetten de belangrijkste dingen die je over deze houtsoorten moet weten op een rijtje.

  • Vuren hout is afkomstig van de fijnspar en licht en gelijkmatig van kleur. Levensduur van zo’n 10 jaar, maar vanwege impregneren minder milieuvriendelijk.
  • Grenen hout is vergelijkbaar met vuren, maar is wat minder gelijkmatig omdat het hout afkomstig is van de grove den. Levensduur van zo’n 10 jaar, maar vanwege impregneren minder milieuvriendelijk.
  • Tropisch hardhout gaat minimaal 25 jaar mee en heeft een mooie vergrijzing door de jaren heen; tenzij je hem op kleur wilt houden, in welk geval je deze zult moeten behandelen. Tropisch hardhout is vanwege importkosten relatief duur.
  • Duurzaam inlands hout is onbehandeld hout dat tot wel 25 jaar mee kan gaan. Doordat het uit Nederland (of een omringend land) komt is het goedkoper dan tropisch hardhout, maar nog steeds relatief duur.
  • Wilgentenen schuttingen zijn steeds populairder als alternatief natuurlijk materiaal. De gevlochten strengen passen goed bij een landelijke look. Nadeel is wel dat het een relatief korte levensduur heeft (maximaal 7 jaar) en dat je er doorheen kunt kijken.

Houten schuttingen zijn redelijk onderhoudsarm. Wel is het nodig om de schutting om de paar jaar te behandelen met beits of olie om hem langer mooi te houden.

Composiet schutting

Een composiet schutting combineert de voordelen van kunststof met een houten uiterlijk. Je profiteert van de voordelen van kunststof – bestand tegen alle weersomstandigheden, een krasvast oppervlak en een lange levensduur – rondom een stalen kern dat voor stevigheid zorgt. En dat alles in een stijlvolle houtlook! Een composiet schutting is onderhoudsvrij, maar wel relatief duur.

Betonschutting

Betonschuttingen zijn er in twee soorten: volledige betonschuttingen en houtbetonschuttingen. Een betonschutting is relatief onderhoudsvrij en is makkelijk met een natte doek of hogedrukreiniger schoon te houden. Bovendien is het mogelijk het beton te bewerken zodat het een specifieke structuur krijgt. Je kunt beton ook combineren met houten schuttingdelen – die staan tussen betonpalen op een betonrand aan de onderkant. Zo combineer je het beste van twee werelden; geen kans op een rot fundament, maar toch nog steeds die warme look van hout.

Voor welke schutting ga jij? Vergeet ook niet te overleggen met de buren, en als je twijfelt over de hoogte van je schutting adviseren wij je om dat even bij de gemeente te controleren. Voor al jouw advies rondom je schutting staan wij voor je klaar!