Winter is coming! De winter is het moment dat jouw tuin en planten even een pas op de plaats maken. Dat komt door de koude temperaturen en de zon, die minder hard en fel schijnt. Hoewel het nu al kouder wordt, begint de échte winter pas in januari. Kortom, je hebt nog genoeg tijd om jouw tuin winterklaar te maken!

Haal je planten naar binnen

Sommige bloemen en planten kunnen niet goed tegen kou; ze zijn niet winterhard. Die zul je dus in moeten pakken met vliesdoek of stro. Potplanten kun je naar binnen halen, maar je kunt ze ook buiten laten staan als je een beschutte plek in je tuin hebt waar je de plant tijdelijk in kunt zetten.

Zorg voor voeding voor je tuinbewoners

Jouw tuin wordt niet alleen door jou benut – en dan hebben we het niet over vrienden en familie. Vogels en insecten maken gedurende het hele jaar gebruik van jouw tuin, maar in de winter kunnen ze wel een handje gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een vogelhuisje plaatsen, of op andere manieren vogelvoer maken (leuk om te doen als je kinderen hebt en ze zich vervelen op een regenachtige dag!). Voor insecten kun je een insectenhotel of een composthoop overwegen. Bedenk goed dat insecten op hun beurt ook weer vogels aantrekken. Zo is er altijd bedrijvigheid in jouw tuin.

Houd de paden schoon

In de winter heb je waarschijnlijk te maken met vorst en als het meezit ook sneeuw (hopelijk rond Kerstmis). Vorst zorgt voor ijsvorming en gladde oppervlaktes. Wanneer er ook nog een pak sneeuw overheen ligt weet je niet precies wat daar onder zit, en dat is gevaarlijk. Ruim dus op tijd sneeuw op als die er ligt en strooi zout als het vriest.

Onderhoud je tuin

De winterperiode is een goed moment om bomen en struiken te snoeien. Zorg er daarbij wel voor dat je niet snoeit als er vorst voorspeld is; ondanks dat bomen in een soort winterslaap gaan, moeten ze wel de tijd krijgen om te herstellen. Heb je een vijver? We hadden het in de herfst (LINK) al over gevallen blad verwijderen en dat is in de winter nog steeds nodig. Daarnaast is het ook belangrijk om tropische vissen tijdelijk naar een aquarium te verhuizen als het buiten kouder wordt. Vergeet ook niet om de vijverpomp los te koppelen, schoon te maken en naar binnen te halen vanwege bevriezingsgevaar. De luchtpomp kun je wel laten zitten, want die zorgt ervoor dat de vijver én je vissen niet bevriezen.

Onderhoud je tuingereedschap

Nu je even wat minder hoeft te doen in de tuin is dat het ideale moment voor onderhoud; niet alleen van de, maar ook van jouw tuingereedschap. Perfecte timing om dus even alles schoon te maken en eventueel roest te verwijderen of messen te slijpen. Vergeet ook niet het water uit je tuinslang te laten in verband met bevriezingsgevaar. En over bevriezing besproken: sluit ook je buitenkraan af. Een tuinslang die uitzet door bevriezend water is niks bij leidingen die hetzelfde doen. Geloof ons maar, dat wil je écht niet.

Haal het voorjaar alvast naar je tuin

Sommige bloemen moet je al in het najaar planten als je wilt dat ze in het voorjaar gaan bloeien. Ze hebben even tijd nodig om te wortelen; dat moet je doen voordat het gaat vriezen. Kijk wel eerst even goed waar je wat plant, want niet alles kan overal staan en tot bloei komen. Ook hier geldt – voor advies (en een helpende hand) staan wij voor je klaar.