Sierbestrating is een stijlvolle toevoeging die tuin en huis met elkaar verbindt. Deze praktische eyecatcher kun je naar hartenlust aanpassen en laten aansluiten op jouw wensen. Wanneer jij op zoek bent naar sierbestrating ben je op deze pagina op de juiste plek – hier lees je namelijk alles waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze!

Waar komt het te liggen?

De eerste vraag is natuurlijk – waar is de sierbestrating voor bestemd? Bestrating voor de oprit moet minimaal 6 centimeter dik zijn om voldoende draagkracht te hebben voor je auto. Voor de tuin of een terras is die dikte niet nodig.

Wat wil je precies?

Wanneer de locatie duidelijk is, kun je gaan nadenken over wat je precies wilt. Het is tegenwoordig heel makkelijk om online inspiratie op te doen, bijvoorbeeld op Pinterest. Daar kun je ook heel makkelijk voorbeelden opslaan die je aanspreken.

Ga je voor één stijl of meerdere?

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot één type bestrating. Het kan juist leuk zijn om meerdere soorten te combineren; dat oogt wat speelser! Doe dat niet te veel, want dan kan het geheel juist weer rommelig ogen. Je kunt bijvoorbeeld afwisselen met grote tegels, klinkers, en misschien zelfs houten vlonders.

Past het bij je huis?

Bestrating hóeft niet aan te sluiten bij je huis, maar het kan wel bijdragen aan een mooi uniform geheel. Bovendien geeft het een vergroot gevoel van ruimtelijkheid als je zo je huis door kan trekken in je tuin.

Houd je rekening met het klimaat?

Door steeds extremer wordende weersomstandigheden krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met zware regenbuien of juist met langere periodes van droogte. Door in je tuin een goede verhouding tussen bestrating en beplanting aan te houden ben je beter voorbereid op extreem weer. Planten en half-verharding zorgen voor een betere afvoer van regenwater, en ook voor verkoeling in de zomer.

Veel of weinig onderhoud?

De ene vorm van bestrating is makkelijker te onderhouden dan de andere. Hoe groter de tegel, hoe minder je last zult hebben van onkruid. Je hebt nu eenmaal minder voegen! Ook zul je bepaalde steensoorten vaker moeten dan anderen – zo is beton gevoeliger voor vuilaanhechting, en zul je die dus af en toe schoon moeten spuiten.

Wel materiaal kies je?

Over type bestrating gesproken, hiermee kun je ook veel kanten op. Hieronder hebben we enkele veelvoorkomende opties op een rijtje gezet.

  • Bakstenen – nostalgische look, typisch Nederlands en vorstbestendig. Erg divers en relatief goedkoop.  
  • Beton – makkelijk te bewerken, herbruikbaar en kleurvast. Weinig milieubelastend en relatief goedkoop.
  • Graniet – duurzaam en kleurvast. Kan vlekkerig worden en is relatief duur.
  • Leisteen – onderhoudsarm, maar kan beschadigen bij vorst en onderhoud. Relatief goedkoop.
  • Half verhard (split en grind) – waterdoorlatend en gevoelig voor verkleuring. Makkelijk te bewerken en relatief goedkoop.
  • Marmer – lange levensduur en robuust. Kan verkleuren en is relatief duur.
  • Hardsteen – wat grover van structuur en vlekvrij, maar kan wel verkleuren. Relatief goedkoop.

Graniet, leisteen, marmer en hardsteen zijn natuursteensoorten. Houd er hierbij rekening mee dat deze stenen niet tegen zuur kunnen, dat er altijd kans is op beschadiging, dat ze vaak wat duurder zijn, en dat je niet kunt garanderen (zeker als de stenen van ver weg komen) dat ze op een duurzame wijze zijn verkregen.

We hopen je goed geholpen te hebben met deze tips. Als je na het lezen hiervan nog steeds met vragen zit, dan weet je ons te bereiken!